Thursday, 11 May 2017

selamanya kau pasti sendiri.

betul, hidup sendiri ni tak bagus. tp lg sakit terima fakta "ada tp mcm xde". xkiralah, berkenaan pasangan hidup ke, rakan  ke, keluarga sekalipun. jd, jika itu terjadi, mungkin lebih baik sendiri. harini mula nekad aku nk kumpul duit banyak2 dan pergi bercuti seorang diri. seminggu pun dan memadai sangat2. berkawan dgn org yg "i cannot let my parents know that we are friend, xde guna. perasaan mcm "am i too bad smpi bberkawan pun nk berahsia"?. eh jgn kan korang, aku sendiri pun hairan.  btw ckp pasal sorg budak ni, aku begul2 rasa benci yg dalam pd budak ni. mulut di mcm lg busuk drpd yg terbusuk didunia. kata2 dia betul2 menyakitkan hati aku sampai tahap aku xnk tahu langsung psl dia dan sikit pun aku xkn ampunkan dia, dan sampai tahap aku xpeduli org nk kata aku hati hitam ke apa ke bila aku xdpt maafkan dia. mak budak ni keep ckp budak ni betul walaupun berjuta kejahatan yg budak ni buat. sumpah aku rasa nak pergi sejauh mungkin dr semua ni. aku just nk pergi ke satu tempat yg asing. utk aku bina hidup baru aku sendiri. just me and myself. dah la. migraine dtg balik. bye.

Wednesday, 15 February 2017

penghinaan yang mematikan segala rasa

16/2/2017 - Lingkungan jam 12am penghinaan itu dilemparkan lagi dan lagi. "Kau gemuk. Kau tak lawa. Lelaki2 yang suka pada kau tu semuanya muka2 rempit. Kau tunggang agama". Wallahi segala kata2 yang dilemparkan ini membuatkan aku terpukul. Pukulan seolah2 libasan daripada tali yang digunakan untuk ikat lembu korban. Bertahun2 berjauhan dan kini kembali dengan penghinaan. Apa maksud semua ni. Aku pernah terbaca satu artikel bahawa kata2 tajam yang dilemparkan mampu menghilangkan rasa sayang yang ada. Mungkinkah artikel itu bermaksud "lemparan kata2 penghinaan yang dilemparkan daripada orang yg kita sayang mampu mengubah rasa daripada sayang kepada benci kerana kecewa yang teramat dalam". Benarlah takdir itu rahsia Allah. Takdir yang perit itu ujian. Yang penting adalah diakhir hidup kita, Samada akhir hidup kita itu yang dilafazkan nama orang kita sayang ataupun perkataan "Lailahaillallah Muhammadarrasulullah".

Kekecewaan yang aku dapat dapat soal hati tidak pernah berhenti. Semua ni bermula dengan cinta seorang lelaki tahfiz yang aku tolak. Nama dia Izzat. Mungkin ada kisah dia yang pernah aku ceritakan dalam blog2 yang lalu, Ada peristiwa yang berlaku yang menjadikan aku dan izzat mangsa. lalu kami lost contact sehingga tahun 2014 izzat mula membuka hatinya untuk "adik angkatnya" nama syuhada. Sejak tahun itu, mereka declare bersama. dan sejak itu jugak ujian pada aku berkaitan hati dan perasaan bermula. tanpa henti. Sehingga aku mula berfikir, perlu kah aku memohon ampun dan  maaf pada izzat dan ibunya atas segala yang telah terjadi bagi aku melepaskan diri aku daripada hukum karma dunia ini.

Lillahi Taala aku benar2 penat dengan semua ni dan terlalu letih dengan penghinaan yang dilemparkan oleh seorang hamba Allah ni. Aku benar2 kecewa dan sakit serta perit hati untuk menelan semua rasa ini.

Buat izzat, huda mohon ampun dan maaf atas segala yang telah terjadi antara kita. Huda benar2 mengharapkan tiada luka dihati izzat dan keluarga terutama ibumu agar huda terlepas daripada hukum karma dunia. Huda merayu keampunan izzat sekeluarga untuk huda tidak lagi diuji berkaitan urusan hati dan perasaan. Kasihani lah huda. Huda benar2 penat dan tak mampu  lagi menelan segala rasa ini. Wallahi huda redha dengan perpisahan antara kita dan huda seikhlasnya mendoakan kebahagiaan izzat dengan sesiapa sahaja yang menjadi pilihan hati izzat. Tolong ampunkan segala yang telah terjadi.

Buat yang selalu melemparkan penghinaan dan cacian buat diri huda, jujur nya huda ucapkan terima kasih kerana kata2 kesat tu membuka mata huda dan memjadikan huda kuat hadapi kelukaan hati. Penghinaan yg dilemparkan itu membuatkan huda tekad untuk kurus tapi kata2 itu tak mampu untuk huda lupakan. Apabila huda dah start menulis diblog, itu benar2 menunjukkan betapa sedih perit dan kecewanya huda dengan segala penghinaan yang dilemparkan. Huda benar2 rindukan ketenangan hidup huda seperti mana kita berjauhan dulu. Sejujurnya benar rasa sayang yang ada ini cuma rasa ini hari demi hari, makin pudar dek kerani penghinaan yang dilemparkan tanpa henti. Huda cuma manusia biasa yang takkan pernah terlepas daripada membuat dosa. Huda tak pernah berhenti mohon pada Allah supaya jauh dari seksa neraka. Sebagai manusia, walau besar mana pun dosa yang dilakukan, jangan pernah berhenti berdoa dan mohon ampun walau sekalipun.

Okay lah. Huda dah penat menaip sambil menangis macam orang mati laki dek kerana penghinaan yang dilemparkan tadi.

Saturday, 20 August 2016

Its back

Setelah sekian lama, ia kembali. Menguji segala isi dalam hati. Sehingga teruji segala yang pernah dikaji. Awalnya banyak terjadi, fizikal dan misteri menyerang diri. Entah atas dasar apa ia nya terjadi.

Alah, itu saja puitis..

Ni nak habaq, lama x update blog. Semoga yang membaca mendapat Rahmat dan Kasih Sayang dari Nya dan mendoakan Kesihatan serta Kebaikan kita semua di Dunia dan Akhirat.

Kerana takut kan keputusan rendah untuk smester 2 sebab banyak kali skip kelas gara2 join fan club apa ntah. So, hati membuat keputusan drastik yang tak mampu ditarik kembali. Hati telah berjanji pada Ya Rabbi, bahawa sekiranya lulus subject tersebut, saya akan tarik diri daripada join fan club itu yang mana melibatkan kelas dan pelajaran sahaja. Tapi apa yang terjadi, sebaliknya. Perselisihan faham antara saya dan sorang kakak itu,  menjarak kan lagi ke akraban kami. Kadang2 memang ada tergerak hati untuk hubungi semula kakak tu, tapi keserikan atau mungkin lebih kepada ketakutan yang membuatkan saya sendiri takut untuk kembali akrab. Jadi dari sini, saya mendoakan kesejahteraan kakak tersebut dan mendoakan kesihatan yang baik buat kakak tersebut. Seandainya kakak itu membaca entry blog ini, sampaikan salam kepada ahli keluarga yang lain terutama pada mak dan ayah. Semoga kalian diberkati dan dirahmati serta selalu dilindungi Allah. Sebagai manusia biasa, apa yang pernah muncul dalam hidup itu adalah suatu perkara yang lama2 ia akan menjadi kenangan cuma yang membezakan adalah kenangan tersebut indah atau sebaliknya. Kenangan yang sudah terukir di dalam jalan cerita seorang manusia itu, mana mungkin untuk di hapuskan ukiran tersebut. Cuma ianya akan ditinggalkan dibawah cerita-cerita yang baru yang bakal muncul dalam hidup yang baru.

Bismillahirrahmanirrahim...
Mengeluh panjang mengenang segala yang ditakdirkan buat diri saya.. Apa pun di harapkan diakhir kehidupan saya, Allah jadikan kebaikan dan ganjaran syurga buat diri saya.. Semoga segala amalan saya yang baik diambil kira dan cukup untuk menampung saya diakhirat kelak.. 13 Ogos 2016 saya ibarat lumpuh dan tak mampu untuk bergerak seolah2 terkena slip disc dan yang menyedihkan, ketika itu hanya saya seorang dirumah. Saya terus hubungi umi untuk maklumkan dan sehingga umi membuat keputusan untuk minta bantuan rakan saya utk membantu saya dirumah.. Hampir seminggu lebih saya skip kelas dan tak mampu drive dan membuatkan saya rimas kerana tak boleh keluar rumah dalam keadaan itu. Alhamdulillah perlahan-lahan Allah pinjamkan kembali nikmat sihat pada saya walaupun saya tidak mampu untuk menjadi aktif seperti dahulu.. Apa pun, dalam hidup ini, saya mengharapkan agar Allah merahmati dan meredhai segala usaha saya dan semoga Allah menjadikan saya disayangi semua serta menyayangi semua. Semoga diakhir hidup saya, dikurniakan barakah dan syurga.

Penat lah nak menaip walaupun dalam fikiran ini banyak yang ingin diceritakan. Nanilah panjang umur, sihat diri dan rohani, saya kembali bercerita lagi ye.

Assalamualaikum  semua.. semoga hidup kalian gembira bersama yang disayangi dan dicintai.

Soalan saya,
Apa itu cinta dan apa itu sayang ?
Apa beza mencintai seseorang dan menyayangi seseorang ?
Kenapa dalam mencintai akan wujud juga menyayangi tetapi menyayangi tidak bererti mencintai ?

Friday, 21 November 2014

20/11/2014 - Kita kembali lagi, ayuh berbicara semula bersama. Kita ni takda lah bagus mana agamanya. Tapi doa2kan lah kita ni sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik buat agama, bangsa dan negara. 19/11/2014 kita ada minta sesuatu daripada daripada Allah yang mana menjadi kan sesuatu yang kita sayang, sebagai pertukaran sebab nya hanya satu. Perasaan kecewa, putus asa dan sedih terhadap "mangsa" pertukaran dan tak kuat nak harungi tiap dugaan sendirian. Kita akui memang ada rasa cemburu, tapi cemburu tu bukan yang negatif, tapi lebih kepada cemburu tanda kita terlalu sayang dan takut kehilangan. Okaylah, cemburu itu memakan diri. Tapi saya nk jawapan macam mana nak hilangkan rasa cemburu yang memakan diri tu. Dah lah, ngantuk.. nanti lah sambung kalau saya ingat ye.. assalamualaikum.. selamat malam..

Monday, 15 September 2014

9-11/09/2014

one for me, one for you. Two for me, one for me. hahahaha tanggal 9 ada dinner kat hotel ramada melaka. best. makanan sedap2. tgh makan, senyum sendiri teringat zaman kerja waitress hotel ngan fatin.. hahaha..guys, bukan i taknak share gambar, tapi i malas nak transfer2, nak tgk gambar grad, ada dalam instagram i. tgk lah.. itu pon tak banyak. my istag is "hudasyukriah". i rasa sayang sangat nak tinggal kan kuim. tp untuk i masuk kuim balik sambung degree, i tak rasa i patut.. hahaha.. u know guys, i balik hari jumaat taw. then pagi tu ustaz feveret i, ustaz fabli, dia mesej tanya i kat mana. katanya nak belanja i n geng makan kat MITC. N u know what guuys, its a first time ustaz nak belanja sttudent. selalunya dia bg duit je. hahaha. how proud i am. Alhamdulillah, berkat doa2 kesayangan dan berkat kesabaran, aku tamat juda diploma. ada plan nak sambung degree in law, tp mcm sukar nak menyelit. tp macam manapon, aku akan dapatkan jugak degree tu. walauapa cara sekalipon. mudah2an dipermudahkan segala2nya. amin. kata ustaz fabli, awak bukan tak pandai, pandai. awak jangan negatif. awal2 lagi dah kata tak boleh. awak boleh. kental, teguh dan yakin okay!.. awwww.. sayang ustaz! hahahhaha.. k lah, nanti lah sambung ye.. jap2.. during dinner, i tak jumpa langsung 1 of my bff, time nak balik, i saw her with other friend. i think she saw me too but she act like we dont even know each other. so, last night which is 16/9 at 2 am, i ask her. then she said, "yang special itu tak perlu ditunjuk, sbb takut org ambil" with that sentences is enough to make me happy cuz im her best friend than others. MAYBE. hahahaha. i seriously admire her personality. walaupun kaya, bijak, cantik, tapi tak pernah bangga diri. tetap diam walaupun apa yg dilakukan terhadapnya, adalah perkara yg dia tak suka. hahahahaha. okay bubbye

Monday, 21 July 2014

14 julai 2014

assalamualaikum semua,, sedar tak sedar, aku dah pon bertukar tempat kerja. Walaubagaimanapun, masih lagi dalam bidang aku, iaitu undang2. hahaha. Sekarang aku bekerja di firma guaman di usj 3. Best lah jugak, cuma biasalah, tempat cina. solat kena pandai2 bawa diri. Aku harap, aku dapat belajar betul2 masa kerja kat sini. Aku harap mereka semua dapat terima aku sebagai office mate mereka. Baru start kerja hari isnin, aku sudah diajak join dinner hari jumaat tu. n aku dapat lucky draw food steamer. alhamdulillah rezeki aku. ni jap nak cakap aku dapat tahu mh17 ni, aku terkejut bila dapat tahu, yang mangsa satu keluarga meninggal dalam nahas tu adalah sepupu kepada pensyarah kesayangan aku, puan kartikA. Aku rasa down, nak tercabut jantung bila dapat tahu itu keluarga pensyarah aku. aku yang takde kaitan pon boleh rasa macamtu, apatah lagi puan kartika dan keluarga dia. simpati sangat2. tapi be strong puan. Ketentuan Allah itu adalah yang terbaik. we love u puan.

Thursday, 22 May 2014

MAY 23

Harini macam bosan sebab kerja tak banyak. Well, my lawyer tak masuk, jadi aku pon xde la banyak kerja nya. Then suddenly i dapat call daripada big boss which is En Shuhaimi. Dia minta aku transfer kerja ke Peneng untuk tempoh sebulan percubaan. Katanya tempat tinggal semua dia sediakan. Cuma transport xdak lah. Lepastu, katanya lagi, dia ingat nak belikan insurans untuk aku. Itu je lah katanya. Haih kalau lah dia sudi nak jodohkan aku dengan anak dia tu. Alangkah seronoknya lahaii. Pergh aku ni dah start nak perasan. Never lah Huda. it will not happen weyh. Stop dreaming. Peneng tu Centre Firma Suhaimi, Yahya & Co. En Suhaimi ni nampak macam baik, tapi boleh ke aku bekerja dengan orang-orang peneng kat sana? mampu ke aku tahan telinga? Betul ke kata2 kakak2 kat sini pasal environment kat sana? Mampu ke aku bertahan walaupun untuk tempoh hanya sebulan? Haa macam mana?