Friday, 2 November 2012

hudahalim kini kembali.!!!!

haii..nak update..tapi xtahu nak cakap pasal apa..ha..tahu dah..nak cakap bout overnight..sebenarnya itu kali pertama saya overnight..haha..yg tak boleh bla tu xrancang pon nak overnight..tetibe jek..haha..dari kolej pulak tu..tak ke carik pasal namanya tu..haha..tapi dah jadik pon..alaa..bukan nye jauh pon..kami p port dickson jek..haha..alang2 kluar balik lebih masa..baik tak payah balik..haha..nak tgk gammbar x??jap..haha
haa..ini masa keesokan harinya..kami stay semata-mata untuk main banana bout..kesian tak kat kami?haha..kadang-kadang best jugak kawan ngan shazlyn sabrinna ni..haha..bukan apa, dia sporting..ada jugak share cerita dengan dia..seriously selesa lahh kawan dengan dia..tapi xkan lupa lah kawan baik saya tasha ngan ima..alhamdulillah, Allah kurniakan aku kawan2 yang baik dan tak selfish..saling mengingati..aku bahagia punyai kawan-kawan macam mereka..alololorh...korang jamngan lah jeles..doa kat Allah supaya korang pon dapat kawan macam ni okay..biasalah bila ada salah faham antara kawan itu..yang penting jujur dalam persahabatan..jangan terlalu percaya kat orang..bukan apa, takut orang tu jadi batu api dan nak hancurkan persahabatan dita sesama kawan..hidup di IPT ni sangat2 berbeza dengan zaman sekolah dulu..kerana kat IPT, kita jauh dari keluarga..lagi satu, kita hidup dengan ramai orang..dari negeri yang berbeza dengan latar belakang yang berbeza..jadi kita perlu guna kebijaksanaan kita dalam memilih kawan..rasanya saya dah terkena..silap pilih kawan..tapi tak de lah seterok mana..masa semester satu, rasanya bahagia sangat..sebab rapat ngan 7 orang..tapi ada satu kejadian yang wat kami terpisah..malah antara kami, ada yang bermusuhan..ini semua hanya salah faham pada asalnya, tapi kerana masih kebudak-budak kan ktika itu, jadi kami berpecah..tapi tak pelah..Allah tahu apa yng terbaik utk hambanya..jap eyh..ada benda nak share..jap taw..
okayy dah la tu..itu sebahagian dari gambar kami overnight..ni gambar-gambar ayien first time turun umah aku..hihi..jap..tengok ni..kiteorang kuar p men ice skatting kat pyramid ngan najihah, najmi n isyraq..hihi..actually tu second time aku men ice skatting..hihi..nahh ..amik ni..
wowowo...leklu..ni pulak picture masa kami join sukan fakulti a.k.a SAF..hihi..sampai kol 12 plak..bila balik subang, rupanya ada benda menumpang badan aku ngan ayien..huhu..tapi alhamdulillah tak da pape..nahh hambik ni...kahkahkah..
sekian untuk kali ini..bye bye..hihi

Wednesday, 11 July 2012

semester 3

assalamualaikum.... bermula kini semester 3..terasa seperti kembali semula di semester 1..sebaik tiba di kuim, tgk housemate lain....junior???where's my lovely sister kak yana?? dengan sedih bermula lah kehidupan baru di kuim bersama 2 orang sahabat macam biasa, dan DITAMBAH 3 orang junior...yang okay tu, okay lah....tapi yang tak okay tu, Allahu akbar! penat melayan.. pendam punya pendam rasa geram, xsuka, marah kat sorang junior ni...lalu terdekit nak luahkan kat fb..haha..lol! kesilapan besar yang aku lakukan..tapi apa nak buat, benda dah jadi..aku berani lluahkan kat fb cuz aku x friend ngn junior tu kat fb, n all my status fb hanya friends je blh baca..ntah macam mana junior ni blh tahu..bukan apa, aku amik tindakan nak luahkan at fb tu cuz da terlalu geram sangat..dah la junior, baru masuk da nak korek rahsia silam aku??perselisihan faham yang lalu??yang ketika terjadi perselisihan faham itu, dia pon blh ada lg kat situ..blm knl aku lagi..tp masa aku tahu yang junior ni nak korek rahsia aku, aku sabar lagi, tetibe, aku dgr lagi, dia buli kawan dia ( junior aku jugak )..bukan takat buli mentality, tapi siap campak barang lagi..macam ni ceritanya, junior aku yg sorg ni belum dapat katil atas masalah2 tertentu, jadi dia tidur atas tilam tanpa katil, jadi bila da siang, tilam tu disimpan dan bantal, selimut semua junior aku ni tumpang la kat katil dia..pastu ntah apa yg dorg wat, dia campaknye bantal junior aku tu sambil cakap "ini makan dia"...haha...aku xsuka tgk org buli org cuz aku xsuka dibuli..disambung balik, bila junior ak yg kerek ni dapat tahu aku update status lps geram, dia marah la kan,,past dia balik bilik, dia panggil aku n sound2 aku....ha, junior tengking senior sedangkan xsampai 1 bulan pon knl....ntah aku pon lawan la balik,,tapi, nasib baik aku ada kawan yang memahami..kawan aku tarik tangan aku n jauhkan aku dari budak tu supaya keadaan tak jadi makin teruk..um....da sampai situ je la aku nak cakap bout JUNIOR yg aku sendiri tak kenal...tapi ramai cakap yang dia memilih kawan,,,akan berkawan ngan orang yang cantik dan kaya raya je..tp persoalan yang nak aku timbulkan disini, orang2 yang kaya n cantik tu nak ke n boleh ke tahan ngan sikap dia??da la..penat nak cakap n fikir bout junior2 ni.....

Thursday, 31 May 2012

2012 jun

tahun ni birthday aku 26 tdo kat port dickson ngan family blah umi..27 ptg g negeri sembilan sambut ngan family blah abah pulak..sambutan sgt2 traditional..haha..enjoy gak la..pastu 28 tu g anta wani masuk Matrikulasi..wani amik medik kat sana..keputusan kene 4 flat utk medik kat matrikulasi..cuma ada 2 semester je..30 mei aku ada ajak zam teman aku g makan sate..ntah kenapa tetibe aku rasa cam mengidam sgt nak makan sae..aku xtu nak makan kat mana..zam je yg tawu..cz masa aku keje part time kat 7-11 dulu, zam datang anta sate kat aku..sweet sangat..tapi malam tu zam xdapat teman aku cuz dia keje, aku diam jela..merajuk kononnya,.haha..tetibe malam tu lepas g keramat, terus abah n umi bawa g makan sate kat r&r dengkil..haha..mmg agak terkejut sikit la..tp happy..sebenarnya aku hairan ngan sikap zam n izzat..muka mereka lebih kurang sama, sama putih, sama sepet, hidung sama mancung..sikap pon lbh kurang sama, tapi izzat lain sikit..asyik nak bekepit jek..kalau boleh xnak balik umah nak tido umah aku..izzat dia xtakut pada parent aku macam zam..zam takut gile ngan parents aku..haha.. antara banyak lelaki yang pnh "RAPAT" dengan aku, aku paling sayang kan izzat kemudian zam..cuz izzat sorg yang sangat baik, menghormati family aku, dia ada semua ciri2 lelaki idaman aku..aku suka cara dia bercakap dgn aku..aku xsuka lelaki yg cakap TERLALU LEMBUT dgn pasangan dia..aku rasa geli do,,tp izzat x..hihi..k la..malas nak tulis sebenarnya..nanti je la sambung...bye

Monday, 14 May 2012

bole bha kalo ko..

Inilah Jalan CINTA Sebenar ! Awak: Maaf tumpang tanya.. Lorong CINTA jalan SAYANG kampung RINDU daerah KASIH SAYANG pekan HATI bandar I MISS YOU dekat mana ya? Saya: Awak jalan terus ikut jalan ILAHI. Awak akan nampak simpang 3 masuk belah kanan, ikut jalan NIKAH, sepanjang jalan tu awak akan nampak belah kanan, kedai BATAS-BATAS PERGAULAN dan sebelah kiri pasar sibuk sikit, iaitu pasar persiapkan diri. Haaaaaa, tu tandanya awak berada di jalan yang betul, insyaAllah. Semoga selamat sampai.. ♥ Cinta Yang Ikhlas…. Ungkapan Yang Biasa Kita Dengar Terutama Dalam Sesuatu Kisah Cinta. Di sini ada sebuah kisah cinta untuk anda… cinta yang ikhlas… sangat ikhlas…. Ada seorang jejaka terjumpa buku di taman. Di dalam buku itu tertulis nama dan alamat pemiliknya, dan juga tertera ‘Aisyah yang sedang mencari sahabat hati’.Tergerak hati jejaka itu mengutus surat dan mengembalikan buku itu kepada si gadis misteri itu. Beberapa hari kemudian si jejaka mendapat balasan daripada gadis tersebut bahawa dia bersetuju berkawan dengan si jejaka, dan berterima kasih kerana menghantar buku yang hilang itu.Hari berganti minggu dan minggu bertukar bulan. Persahabatan mula bertukar kepada perasaan sayang. Namun begitu mereka masih belum pernah bertemu. Si jejaka amat ingin bertemu si gadis misteri dan begitu juga dengan si gadis tersebut. Pada suatu hari, si jejaka dipanggil berkhidmat misi ketenteraan di luar negara. Si jejaka susah hati kerana bimbang dia mungkin tidak dapat berjumpa gadis kesayangannya. Maka diutus sepucuk surat berbunyi: “Kalau Allah panjangkan jodoh kita, dan kamu masih sayangkan padaku, kita akan berjumpa suatu hari nanti. Aku akan memakai pakaian tenteraku dan membawa sekuntum bunga mawar berwarna merah. Aku akan mengenalimu sekiranya kamu juga memegang sekuntum bunga mawar merah. Setelah itu izinkanlah aku membawamu untuk makan malam dan bertemu orang tuaku.” Selang beberapa tahun, pada hari kepulangan si jejaka yang diangkat sebagai perwira negara, si gadis yang setia itu menunggu kepulangan buah hatinya, sambil memegang sekuntum bunga mawar merah. Diperhatikan setiap jejaka yang membawa sekuntum mawar merah, seperti dalam perjanjian mereka dahulu. Begitu juga si jejaka berdebar-debar bertemu orang yang disayangi. Tetiba si jejaka ternampak si gadis yang gemuk, hitam, berjerawat, duduk di atas kerusi roda sambil melihat sekeliling persis mencari seseorang.Kakinya kudung dan tangannya cacat sebelah. Sebelah lagi tangannya memegang sekuntum mawar merah. Si jejaka sangat terkejut melihat keadaan fizikal dan wajah gadis pujaannya selama ini amat berbeza imaginasinya. Namun dia memberanikan diri menghampiri gadis tersebut dan menyapa, Aisyah? Gadis itu melihat ke arah si jejaka dan tersenyum ceria. Si jejaka terus menghulurkan bunga mawar kepada si gadis dan berkata: “Aku amat merinduimu. Terimalah bunga ini dan pelawaanku untuk makan malam bersama ibu bapaku. Orang tuaku tidak sabar-sabar lagi untuk bertemu denganmu.” Si gadis itu tersenyum lagi dan berkata: “Aku tidak tahu apa yang terjadi. Tetapi ada seorang gadis cantik jelita memberikan bunga ini kepadaku sebentar tadi. Dia memintaku memberitahu kamu bahawa dia sedang menunggu kamu di restoran di hadapan ini sekiranya kamu mempelawaku makan malam dan bertemu dengan orang tuamu.” Berapa ramaikah lelaki yang sesuci hati jejaka ini? Dia mengotakan janjinya dan tetap berpegang kepada perasaan sayang walaupun pada mulanya dia menjangkakan gadis cacat itu adalah Aisyah. Untuk Hawa.. Apabila lelaki mengatakan dirimu seorang yang sombong, itu lebih baik kerana itu menandakan dirimu sukar untuk didekati dan kamu telah berusaha untuk menjaga dirimu dan dirinya juga. Untuk Adam.. Mereka sombong kerana mereka ingin menjaga pergaulan mereka, dan mereka berusaha untuk menghindari dirinya serta dirimu bergelumang dengan dosa. Bersyukurlah kerana dia, anda terselamat dari melakukan dosa. Hormatilah keputusan mereka dan jagalah mereka mengikut peraturan yang telah di tetapkan di dalam Islam. Bisik hatiku: "Jika namamu yang ditulis di Luh Mahfuz untuk diriku, nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan dalam diri kita. Tugas pertamaku bukan mencari dirimu tetapi mensolehahkan diriku." "Sukar untuk mencari soleh dirimu andai solehahku tidak setanding dengan kesolehahanmu. Janji Allah pastiku pegang dalam misi mencari diri 'Lelaki yang baik untuk wanita yang baik." Ya Allah... Seandainya rindu ini suci maka kuatkanlah... Seandainya ukhuwah ini kudus maka panjangkanlah... Seandainya luka ini berhikmah maka biarlah... Seandainya ingatan ini berfaedah maka teruskanlah... GIRL : Kenapa awak tak pernah minta gambar saya walaupun dah lama kita berkawan? BOY : Bagi saya itu bukan satu kepentingan. Saya hanya akan lihatnya bila sampai masanya. (Lihat hanya untuk melamar). GIRL : Kenapa awk tak pernah minta nombor fon saya? BOY : Itu mungkin akan menjadi perangkap syaitan antara saya dan awak. GIRL : Kenapa awak tak penah puji saya macam laki2 lain puji awek dorang? BOY : Puji2an hanya untuk Allah yang Maha Esa. GIRL : Kenapa awak tak macam lelaki lain, yang selalu bergurau senda dengan perempuan2? BOY : Rasulullah saw tidak pernah bergurau dengan mana2 perempuan bukan mahram, kecuali isteri2nya sahaja. GIRL : Kenapa awak terlalu tegas dengan perempuan2 yang cuba kenal dgn awk? BOY : Umar Al-Khattab seorang yg tegas. Saya mahu mencontohi beliau. Lelaki dan perempuan ibarat magnet. kalau saya bersikap terlalu mesra, perempuan2 akan mengambil kesempatan atas kemesraan saya dan ini akan menimbulkan satu harapan dalam hati mereka..

Friday, 27 April 2012

kisah sahabat

kisah benar seorang sahabat.. Bulan bertanya padanya, benda apakah yang menyebabkan kamu bahagia? dia melihat bulan dan menjawab : apabila sahabat kita dekat dengan kita walaupun dimana saja kita berada.. bulan bertanya lagi padanya : jika sahabat itu berada jauh dari kamu, mengapa kamu tidak meninggalkan nya?? dia melihat bulan lalu berkata: pernahkah langit meninggalkan kamu walau ketika kamu tidak bersinar?? bulan sekali lagi bertanya, rahsia apakah yang kamu guna untuk menjaga persahabatanmu?? dia pon menjawab, aku belajar dengan melihatmu bulan, disebabkan kau hanya megambang sekali sekala itulah pungguk jd perindu,manusia tertunggu2..begitulah juga persahabatan, walaupun kita xselalu bersama, tetapi nikmat rindu itulah yang menguatkan kita.. FRIEND 4EVER.! pnh dia ckp kat aku, walau pun kita jauh, MANUSIA BERUBAH, ia xkan ubah kasih sayang ku pada sahabat yang ku anggap terpenting dalam hidup ku..

Friday, 17 February 2012

balik umah,,

ari khamis aritu huda balik umah naek kete ngn tyra, aien, maya..haha.. aku pelik gak, sepanjang dalam kee, aku lebih diam dari berkata2..haha..yg aku seronok sangat, masa dalam kereta dalam jam tepat jam 1.29, ibu dia text ckp "da lama maafkan aku, dia advce spya aku focus study till ak achieve career ak, cmtu gak dgn her son.. sbb dia nak her son focus hafalan 30 juzuk, da lama sgt...take k n do study hard.. ibu dia ckp, u will, insyaAllah " bila difikirkan balik, betul juga.. da lama cgt dia xabis2 ag...cian dia, mgkn sbb aku keep teringakan dia, wat dia xdpt nk focus tuk hafal..seriously, aku kasihan kan dia..n aku akan wat ape je tuk banatu dia cpt tamat pengajian.. aliran yg dia amik, berbeza dgn yg biasa.. aliran ni menghalang dia utk mngnali wanita dgn lbh rapat.. mangahalng dia utk menalinkan hubungan sebelum ada apa2 ikatan.. aku xphm n sakit tuk aku memahami.. tp xpa, aku tetap akan menanti dia,,bila dia da tamat nanti, apapun jawapan dia, aku pasti akan ddgr dan klu posiif, alhamdulillah bahagia uk aku, kalau negati, aku CUBA uk terima..

Wednesday, 8 February 2012

cuti mid sem..

semester ni, cuti mid sem agak seronok.. kawan kolej ikut balik umah cuz nak p perak untuk kerja kursus luar..huda happy sangat..hihi..tapi ada banyak home work sebenarnye..huhu..kne siapkan muet, siapkan 3 assignment, hafal arab, hafal undang2, hafal bout solat.. mak datuk k oii,,,, banyak tuh....huhu....doakan huda berjaya untuk semuanya ye..